martes, 7 de noviembre de 2017

Dia mundial de la radiografia!

Avui és el dia mundial de la radiografia! Contem un poc la seva historia?

Resultado de imagen de primera radiografiaLa radiografia és la tècnica que, a través de l'ús de rajos X, permet obtenir una imatge de l'interior de l'organisme. El terme també s'empra per a nomenar la foto generada amb aquesta tècnica.

Els rajos X són una forma de radiació electromagnètica (com una llum), tenen una gran energia i per açò poden penetrar a través del cos humà i produir una imatge en una placa de fotografia. En aquest pas es modifiquen les radiacions i per açò en passar per estructures denses com l'os en la placa apareixerà un to blanc, si travessa estructures amb aire apareix un to negre. Entre ambdues densitats poden aparèixer diferents tons de grisos, depenent de la densitat de l'estructura travessada pels feixos de rajos X.
D'aquesta forma es produirà una imatge bidimensional d'una estructura del cos, amb diferents tons del negre al blanc separant estructures i delimitant teixits.
En tenir un model normal, es poden comparar les variacions que apareguen per a extraure dades per al diagnòstic de diferents malalties.

Com tots sabem, les radiografies utilitzen la radioactivitat però... Qui la va descobrir?

Marie Curie Tekniska museet.jpgMaria Salomea Skłodowska-Curie​ (Varsòvia, 7 de novembre de 1867-Passy, 4 de juliol de 1934), més coneguda com Marie Curie,​ va ser una científica polonesa nacionalitzada francesa. Va ser la primera dona que va arribar a catedràtica en la Universitat de París. Va compartir el premi Nobel de Física de 1903 amb el seu marit Pierre Curie i el físic Henri Becquerel. Anys després, va guanyar en solitari el premi Nobel de Química de 1911.


No hay comentarios:

Publicar un comentario